Zeytinyağlı Yaprak Sarma
Malzemeler:
- 500 gr salamura asma yaprağı
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 2 su bardağı sıcak su
- yarım limon suyunu
İç harcı için:
- 4- adet kuru soğan
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
- 2 su bardağı kırık pirinç
- 1 yemek kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 2 adet kesme şeker
- 2 yemek kaşığı kuş üzümü
- 1 su bardağı kıyılmış maydanoz
- 1 tatlı kaşığı tuz
- yarım su bardağı sıcak su
Yapılışı:
- Zeytinyağını tencereye alın. Yemeklik doğradığınız soğanı biraz tuz ile 1 dakika kadar soteleyin. Üzerine çam fıstığını ilave ederek fıstıklar pembeleşinceye kadar karıştırarak kavurun.
- Pirinçleri 1-2 su yıkayıp süzün ve pembeleşen soğanların üzerine ilave edin ve 1 dakika kadar kavurun.
- Kavurduğunuz pirinçlerin üzerine iç harcı için gerekli tüm malzemeyi koyarak iyice karıştırın. Yarım su bardağı kaynamış suyu ilave ederek kısık ateşte pirinçler suyu çekene kadar pişirin ve demlemeye bırakın.
- Pirinçler soğurken yaprakları yıkayın. 5 dakika sıcak su da beklettikten sonra 2-3 su yıkayın.
- Yaprakların büyüklüğüne göre hazırladığınız iç harçtan koyarak sarın. Dolmayı pişireceğiniz tencerenin dibini yırtık ya da küçük asma yapraklarıyla kaplayın. Boşluk kalmayacak şekilde dolmayı dizin.
- Sardığınız dolmaların üzerine porselen bir tabak kapatın. Sıcak su, zeytinyağı ve tuzu tencereye ilave ettikten sonra kısık ateşte 35-40 dakika pişirin. Soğuk servis yapın.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder